Jesteś tutaj

Z kuchni misjonarza

(red.)
03.09.2017

Kuchnia malgaska jest bardzo zróżnicowana ze względu na liczne plemiona zamieszkujące wyspę oraz wpływy obcych kultur. Z jednej strony mamy więc proste potrawy ubogich mieszkańców Madagaskaru, z drugiej – wyszukane smaki dawnego królewskiego dworu, a to wszystko ubogacone tradycją kuchni francuskiej, kreolskiej czy chińskiej. Podstawowym składnikiem jest tu ryż, a na południu wyspy – maniok i bataty. W bogatszych domach spożywane jest mięso: drób, wołowina czy wieprzowina. W biedniejszych, gdzie mięso podaje się od święta, dodatkiem do ryżu są warzywa. Charakterystyczna dla kuchni malgaskiej jest wanilia i orzechy kokosowe.

Siostra Claudine, rodowita Malgaszka, jedna z opiekunek dzieci z domu sierot w Fianarantsoa, opowiada, co jada się w jej rodzinnym domu i co jedzą dzieci w sierocińcu w czasie świąt. Na Madagaskarze nie ma bowiem, tak jak w Polsce, tradycji przygotowywania i spożywania specjalnych potraw na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. W czasie świąt je się po prostu lepsze, bogatsze potrawy niż na co dzień.

„W naszym plemieniu Betsileo, zamieszkującym głównie prowincję Fianarantsoa, na Święta Wielkanocne jemy: wieprzowinę z ryżem – to jest nasze główne danie; surówki albo sałatki z marchewki, kapusty lub mieszamy ziemniaki, marchew, zieloną fasolę i buraki; kolejne dania to caca pigeon [„lane ciasto”, lekko słodkie i smażone na głębokim oleju, jak polski chrust – przyp. red.] i sambos [rodzaj pierożków z mięsem i warzywami, pikantne, smażone na głębokim oleju – przyp. red.]. Na posiłku spotyka się cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, ciocie, kuzyni, dzieci i wszyscy razem jemy” – opowiada siostra Claudine.

A oto kilka przepisów podanych przez siostrę. Nie są one zbyt dokładne, dlatego trzeba wykorzystać własne doświadczenie kuchenne. Warto jednak spróbować przyrządzić coś oryginalnego. Smacznego!

SAMBOS
SKŁADNIKI: 
0,5 kg mąki
sól
2 szklanki wody
2 łyżki stołowe oleju [palmowego albo kokosowego – przyp. red.]
kilogram mięsa mielonego
zielona cebulka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, wodę, olej i sól mieszamy i wyrabiamy, aż otrzymamy miękkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraciki. Równocześnie podsmażamy na patelni cebulkę, dodajemy do niej mięso i smażymy, doprawiając do smaku. Usmażone mięso zawijamy w kwadraciki ciasta i smażymy na głębokim tłuszczu.

RYŻ PO KANTOŃSKU    
SKŁADNIKI:
marchew
cukinia
fasolka szparagowa zielona
groszek
cebula
pomidory
olej [palmowy albo kokosowy – przyp. red.]
curry
kurczak

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie warzywa kroimy na malutkie kawałeczki i gotujemy, przyprawiając do smaku. Kurczaka należy drobno pokroić i udusić, przyprawiając do smaku. Oddzielnie gotujemy ryż. Na koniec wszystkie przygotowane składniki mieszamy i dodajemy curry, by danie zabarwić na żółto.

MOFO BAOLINA – CZYLI „KULKI CHLEBA”
SKŁADNIKI:
3 kg mąki
8 jaj
0,5 kg cukru
1,5 łyżki drożdży
1 litr mleka
wanilia (powinna być prawdziwa)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Najpierw ucieramy jajka i cukier. Następnie mieszamy mąkę i drożdże. Dodajemy wanilię oraz mleko. Powoli mieszając, dodajemy utarte z cukrem jajka. Ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Później formujemy kulki i smażymy je na głębokim oleju [palmowym albo kokosowym – przyp. red.].