Kwiat Mokary
Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 1 szklanka oleju słonecznikowego (może być trochę mniej), 1 litr mleczka kokosowego, szczypta soli, olej do smażenia.
Lukier: 1 kg cukru, 1/2 litra wody, 2 laski wanilii, 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie: Z mąki, oleju i mleczka zrobić ciasto. Rozwałkować, pokroić i uformować „kwiaty”. Ponieważ ciasto jest dość rzadkie, lepiej wałkować po małym kawałku. Smażyć na rozgrzanym oleju jak polskie faworki – chrust. Z wody, cukru i wanilii z cynamonem zrobić syrop (gotować, mieszając przez ok. 2 godziny do uzyskania konsystencji miodu). Usmażone „kwiaty” po ostygnięciu zanurzać w wystudzonym syropie. Poczekać, aż lukier zastygnie. Smacznego!
Przepis Malgaszki – siostry Claudine, baptystynki pracującej w sierocińcu na Madagaskarze.